Overtreningskurs dag 2


Første dag med overtrening var såpass bra at det skulle godt gjøres å toppe det. Men alle på kurset ble enige om at vi skulle gjøre det vi kunne for å holde trykket oppe og strekke oss enda lenger utenfor komfortsonen. Og siden vi lyktes med begge deler, ja så toppet vi faktisk dag 1!

Overtrening kan deles i 4 deler:

  • Forstyrrelser av hund
  • Forstyrrelser av fører
  • “Å gjøre ting rart” for hund
  • “Å gjøre ting rart” for eier

Forstyrrelser er grei nok. Med ekstremt mye forstyrreler og god trening så forsterker vi hundens oppgave. Hunden forstår f.eks. lett at det er kontakt i fri ved fot som gjelder om det er 10 mennesker som piper med leker og hoier ved siden av. Det er også poenget – å gjøre hunden sikker på det den skal og få hunden til å forstå at det gjelder å konsentrere seg maximalt! Om man i motsetning hadde vært helt stille men at det kom EN liten forstyrrelse uten forvarsel, så hadde hunden mest sannsynlig hunden feilet og blitt mindre sikker på oppgaven sin. Eksempler på forstyrrelser vi hadde i helgen var å springe rundt Jørgen som satt og spilte gitar, plukke opp apport og komme inn til fører mens folk sprang i mot hunden og peip med leker. Vi trente også mye fri ved fot der vi pratet med hunden, kastet leker, kommanderte ved siden av, klappet hunden osv. Vi gjorde noe nytt på hver eneste detalj av en eliteøvelse du kan tenke deg, at man kunne skrevet en bok om man hadde tid! Poenget var at hundene og førerne mestret hvert steg og at de derfor gikk ut av banen med en bedre hund og lagt høyere selvtillitt!

Her er en video av Nina og Macey som får godt forstyrrelser i treninga. Her trente vi på at alt var litt hektisk, andre ganger gjorde vi det samme med helt rolig.

For fører å handler forstyrrelser om å “gå inn i sin egen boble”. Vi må klare å utføre oppgaver og føre hunden vår godt selv om det går en å prater med deg eller fletter håret ditt. Dette er faktisk de forstyrrelsene jeg har fått størst utbytte av å trene mye på!

Å gjøre ting rart er den største og mest kreative delen av overtrening. Vi gjør det for at hunden skal mestre utfordringer, men like mye for at fører skal føle seg trygg på at “dette kommer til å gå fint!”. Eksempler rare ting vi gjorde i helgen er å sende hunden til ruta gjennom at hav av kjegler som ikke tilhører ruta, kommandere hunden i avstandskommandering mens fører ruller på bakken eller står i skjul, sende hunden til kjegle mens fører løper motsatt vei, kommandere hunden rundt på banen til apport, rute, neseprøve og hopp mens fører ligger på ryggen hele tiden, eller gå fri ved fot med holdning som en zombie.

Det sier seg selv at det ble et råkult kurs. Legg på legendarisk godt samhold, masse high-fives, vill jubel, live-musikk og perfekte treningsforhold, så har du kurset. Tusen takk til Jørgen for masse mentaltrening underveis! Det ga lave skuldre, løssluppen latter og skyhøyt nivå :D

Alle foto i bloggen er tatt av Lena Gundarsson

Comments & Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>