Overtrening av dirrigeringer


Den 17.mai gikk ganske stille for seg for min del, da jeg så vidt mellomlandet hjemme etter vestlandsturen og ny tur til Trondheim for å hjelpe kjæresten min med oppussing og flytting. Amira og jeg ble med familien til Sande sentrum for å få med oss ekte 17.-mai stemning iskald nordavind. Av med bunaden og på med friluftsklær – hundetrening sto for tur! (Jeg blir alltid så inspirert av å holde kurs selv! Vinn vinn!)

Planen var soleklar: Overtrening!

Felles sitt: Få Kiter til å forstå at han må sitte uansett hva andre rundt ham sier eller gjør. Line stod ved siden av og oppmuntret til å ligge eller komme til henne (med gradvis sterkere påvirkning) og jeg belønnet for at Kiter overså henne og retter på ham om han gjorde feil. Målet var hele tiden å få det til uten feil, men at han ble nok forstyrret til at han kunne øke selvtillitten sin ved mestring! Det gikk raskt veldig bra når jeg stod nærme, men når jeg er i skjul måtte Line være forsiktig. Der har vi en stor jobb som gjenstår :)

Rutesending med masse kjegler på banen: Kiter har vist tendenser til å ta dirrigeringen min men først senere begynne å se etter ruta. Dessuten er han litt slurverte og kan gjerne prøve å stoppe ved kjegler som står nærmere. Altså: han kan det faktisk ikke godt nok. På dagens trening satte vi ut to ruter og masse kjegler. Bl.a. to kjegler ved siden av ruta, slik at det så ut som det la to ruter side ved siden, kjegler på strekket på vei ut mot ruta, kjegler som sto rett foran inngangen til ruta (den var i veien for hunden når hunden skulle inn), og mange alternative kjegler på fremandsendingen, der kun en var rett. Og guuuri så vanskelig det var de første 2-3 gangene. Jeg lot Kiter få tenke selv første gangen – la ham gjennomføre feilen og finne ruta uten at jeg sa noe. De neste gangene speidet han etter ruta med en gang jeg dirrigerte ham dit. Yess!

Apportdirrigering der midte apport forskyves: Vi startet med vanlig apportdirrigering, men gradvis så ble den midte apporten flyttet nærmere den riktige apporten og nærmere hunden. Tilslutt måtte hunden faktisk løpe OVER den “midtre” apporten for å ta den ytterste! Kiter holdt på å dø på seg av dårlig selvtillitt første gang han feilet og ble stoppet. Da prøvde han å overkompensere neste gang, noe jeg tror jeg har pleid å kjøpe/belønne fordi “han prøver ihvertfall å unngå feil”. Det skal jeg slutte med. Enten er det rett eller så er det feil. I motsetning til det jeg pleier å gjøre, så lot jeg Kiter jobbe selv, uten å få masse hjelp eller gjøre det mye lettere. Det gikk smått etter han først prøvde å ta feil apport (og ble stoppet mildt) for så å løpe rett ut til sliden og bli stoppet der også, men han kom seg ut til riktig apport på min dirrigering tilslutt. Altså – han klarte å komme over kneika av dårlig selvtillitt. Vi trente flere 10-talls repetisjoner og han klarte og bygge opp mer og mer selvtillitt og mot slutten klarte han også å holde motet oppe selv om han gjorde en feil.

En ting jeg er skikkelig glad for på apporteringene, er at han uten unntak er trygg når han først plukker opp apporten. Det kommer nok av at jeg aldri har feilet han etter han har plukket opp apporten på apportdirringeringen. Om noe er feil så bryter jeg før han plukker opp. Derfor har Kiter fine opptak uten nøling og snur kjapt inn til meg – selv de gangene han var skikkelig tvilende på dirrigeringen :D

Dette var skikkelig viktig trening å få gjort, så dette må jeg gjøre mer. Ikke ofte, men en dag innimellom der jeg er tålmodig og veldig motivert selv :)

Line med Milli gjorde mye av det samme. Hunden hennes mister ikke helt troen på seg selv etter en feil, men hun kan også bli usikker. For hennes del var treningen mest nyttig for å få hunden til å forstå øvelsene mye bedre!

Vi trente i nesten 4 timer – helt uten pauser og småprat. Så da har nok både Kiter og Milli fått 1,5 time effektiv og utfordrende trening. Ikke rart tunga hang som et slips! Heldigvis fikk Kiter en skål med vann og to poser energybooster etter noen økter,

Tusen takk for det som kanskje var tidenes mest lærerike treningsøkt, Line!

 

 

Comments & Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>