Lederskapsdebatten


Vi blir vel aldri ferdig med den O’store lederskapsdebatten. Eksisterer det lederskap mellom hund og eier/familie? Er det en rangordning? Er hunder tamme ulver?

Den mye omdiskuterte, for meg ukjente, men svært kontroversielle bloggeren HER har skrevet noen innlegg om lederskap som er elsker og hatet blant hundefolket. I korte trekk går det ut på å rakke ned på atferdskonsulenter (jepp, de er nemlig EN gruppe der alle har like meninger og treningsmetoder… KUN klikkertrening visst nok. Jeg er vel ikke så sikker på om dette stemmer) og fremme viktigheten av lederskap i hundeholdet ved å vise til utvalgt forskning gjort på ulv.

Etter mye oppfordring fra de rundt meg tok jeg mot til meg og kommer med noen synspunker på det som blir tatt opp. Det blir bare en rask punkt-tekst denne gang – kanskje jeg skriver en mer utfyllende artikkel med referanser om jeg kjenner “boosten” en dag. Del gjerne deres synspunkter.

 • Forskning har vist mye forskjellig gjennom tidene, så å finne rapportet som støtter egen teori er en ganske grei sak.  At “motparten” har funnet på teorien om at det er vist at hunder ikke har noen fast rangordning, det er tull. Det ER mange forskere som har forkastet lederskapsteorien fordi vi er ulike artet etc. Etologene sier forøvrig ikke lenger at et dyr er dominant som type, fordi dominans kommer an på hvem individet integrerer med.
 • Uforutsigbarhet og straff (gjerne i en kombinasjon) REDUSERER trygghet. På en annen side er klart at trygge rammer og klare beskjeder som hunden forstår ØKER tryggheten, selv om disse beskjedene ikke trenger å være belønningsbaserte. Jeg tror det er her folk misforstår hverandre.
 • At en hund med en god leder aldri har atferdsproblemer… Vel, atferdsproblemer har vist seg å være svært arvelig, på tvers av ulike miljøer. Ta f.eks separasjonsangt – hvis man er en god og trygg leder for hunden sin her, så kan man jo velge å la hunden være med seg overalt. Da har man antagelig ikke lenger en hund med atferdsproblemer… For å si min mening: det er ikke lederskap som avgjør om hunden har atferdsproblemer eller ei. Det er genetikk og trening, timing, tillitt, forutsigbarhet og tilpassning.
 • Teorien om at hunder som er trent med godbit KUN utfører oppgaven fordi de tenker på at de da vil få mat er for lengst forkastet. Det er vel det mest inkompetente jeg kan se i artiklen. Hva er i så fall motparten? At hunder som blir straffet for noe KUN utfører det vi sier for å unngå straff? Nei, hunder har faktisk mer mellom øra enn som så. De ønsker hele tiden å forstå hva vi vil og å tilfredsstille oss (selv om det her er store individforskjeller). De ønsker alltid å oppnå et gode eller unngå en straff, men det kan innebære å se at vi blir fornøyde/unngå at vi blir skuffa, mat/ikke-mat, forstå vårt kroppspråk osv.
 • Mange atferdskonsulenter ER etologer utdannet på universiteter, mens andre er selvutnevnte etologer
 • Ulv er nærmest fundamentalt forskjellig fra hund! Herregud så store forskjeller det er! Denne karen burde lese litt pensum av Adam Miklosi sin forskning!
 • Atferdskonsulenter bruker ikke bare premiering
 • Igjen… hund og ulv – not the same
 • Ellers er jeg enig i at det er viktig med harmoni og at man må være åpen for å bruke alle sider av den klassiske læringsteorien. Positiv straff ER et viktig verktøy som mange utelukker, rent prinsipielt! Det er synd, siden straff i noen tilfeller er et helt greit signal til hunden om at “det der får du ikke lov til å gjøre”. Enkelt og greit.
 • Det er ingen for fornekter at det finnes familiestruktur hos hunder, men som treningsmetodikk er lederskapsteorien utdatert.

Min holdning til lederskap er slik:

 

En liten Per Jensen-snutt som forteller noe om de store forskjellene på ulv og hund:

http://urplay.se/Produkter/162012-UR-Samtiden-Hunden-i-tv-Hundar-ar-inga-vargar

Comments & Responses

One Response so far.

 1. Dette synes jeg var en veldig fin liten artikkel Maren! Som regel blir jeg bare sur og irritert av å lese innlegg om lederskap (på begge sider av skalaen), men dette synes jeg var fint å lese..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>