Knus konkurransenervene!


Vel, her sitter jeg i evolusjonsforlesningen og tenker på andre ting.. Om 1 time skal jeg nemlig ha en muntlig presentasjon i økologi, og er ikke forberedt. Men er det en ting jeg har lært meg sånn nogenlunde å kontrollere, så er det nervene mine. Ikke bli kvitt dem, men å kontrollere dem.

Vi kjenner alle presset. Man skal konkurrere, har ikke fått i seg frokosten, skjelver og har et grønnskjær i ansiktet. Kroppen pumper adrenalin (“stress-hormon”) og stemmen er enten for høy og hysterisk eller dyp aggressiv. Mye tyder på at hunder kan sanse denne forandringen hos oss, og da er det faktisk ikke så rart at hunden oppfører seg helt anerledes på konkurranse i forhold til å trening. Men hva kan vi gjøre for å kontrollere nervene?

Først og fremst – det er ikke feil å være nervøs. Man SKAL være litt spent og kanskje litt småskjelven. Det betyr at man fremdeles bryr seg og har lyst til å prestere. For vi har alle lyst til å vise hva vi er gode for.

 • Første steg mot å kontrollere nervene er å fokusere på seg selv og egne prestasjoner isteden for å fokusere på hva dommer eller publikum måtte tenke og tro. Vis hunden din at du kan føre! Alle som har erfaring innen konkurranser vet at det går opp og ned. Selv om man ser en hund som traver ulykkelig inn på innkalling vet alle med erfaring at dette mest sannsynlig skyldes en dårlig dag – ikke at hundefører er en dårlig trener!
 • Videre er det viktig med overtrening. Gjør ting vanskeligere på trening enn det noen gang vil bli i en konkurranse. Det gjør at både du og hunden har et overkskudd og slipper å bekymre seg for uventede hendelser som kan oppstå. Å trene med forstyrrelser vil øke både din og hundens evne til å konsentrere seg i konkurransesituasjoner.
 • Sett opp ringbånd og blir vant til å være i en konkurransesituasjon. Dette er viktig for både hund og fører. Bare det  gå over ringbåndet, ta en “dommer” i hånda og stille seg opp for første øvelser kan være veldig vanskelig hvis man aldri har gjort dette på trening. Derfor – tren på det og gi hunden positiv forventning til hele situasjonen!
 • Bruk den energien du får en nervene til å presetere bedre. Vær bestemt på hva du skal gjøre. Bruk muskler når du går, rett blikket rett frem, gå rette vinkler og kommander tydelig. Du trenger ikke være “militær”, men hvis du klarer å vende tanken om at nervene styrer deg, til at du styrer nervene til positiv energi, så tror jeg man er et godt tykke på vei.
 • Gå gjennom konkurransen mentalt dagen i forveien. Se for deg hva du skal gjøre og hvordan dette kommer til å se ut. Når du kommer på konkurrasen kan du se an forholdene og vurdere om du kanskje må gjøre noen små endringer i planene. Kanskje må du legge litt ekstra trykk på kommadoene fordi de “drukner” i alt støyet? Eller kanskje du må varme opp litt lengre tid fordi hunden er litt mer gira enn normalt? Dette krever litt erfaring, så det er bare å prøve seg frem til man ser hva som fungerer.
 • Ikke lag for mange ritualer før du kan gå inn og konkurrere. På trening tar man ofte hunden rett og av bilen og setter i gang – det er ingen grunn til at dette ikke skal gå an på konkurranse også. På den andre siden kan det skje at du varmer opp og gjør deg klar, men så må du kanskje vente 30 min før man faktisk skal få trene/konkurrere. Dette må du og hunden være forberedt på. Man får ikke alltid mulighet til å kjøre f.eks. en innkalling før konkurranse, så ikke fortell til deg selv at dette er noe du MÅ gjøre, for da kan du fort bli unødvendig nervøs om du ikke får utført dette “ritualet”.

Fokuser på oppgaven og vær bestemt

Hva gjør du for å kontrollere nervene?

 

Comments & Responses

15 Responses so far.

 1. Linda says:

  Godt skrevet. :)

 2. borderen says:

  Takk!
  Bare som en liten oppdatering: Foredraget gikk veldig dårlig :P En ting er å ha kontroll på nervene, en annen ting er å ha kontroll på pensum. Å skrive hele prosjektet samme dag som forelesningen etter en heftig fest kvelden før er ikke å anbefale! haha!

 3. Masse gode poeng, og godt skrevet. Hva jeg gjorde før konkurranse: spøy i tre dager før konkurransen, gikk konkurransen, og var sur som en padde for det gikk ræva. Nervene ødela så mye for oss at jeg gav meg.

 4. synnovematre says:

  kjempebra Maren.

  Å FY FLATE så close Amira var kanten av ruta! Godt det gikk bra!!

 5. […] artikel av Maren Teien (Världsmästare i Lydnad 2011) om att hantera tävlingsnerver. http://borderen.wordpress.com/2012/05/29/knus-konkurransenervene/ Det här inlägget postades i Länktips av Fanny. Bokmärk […]

 6. borderen says:

  Det var 2 cm fra å miste den tittelen ;) Godt Amira trakk inn tærne! haha! Det teite er at jeg stoppet henne like tidlig begge dager. Så stålkontroll på nervene hadde jeg vel egentlig ikke der ;)

 7. borderen says:

  Samme her! Jeg grein etter/under på halvparten av konkurransene jeg gikk de første 2 årene ;) Ikke fordi jeg var SÅ skuffa og sint egentlig, men fordi nervene gjorde meg helt tullete! Det har blitt enormt mye bedre etter jeg gjorde de nevnte tiltakene. Nå er det bare spennende og moro å konkurrere!

 8. Therese says:

  Det som gjør at jeg klarer å kontrollere nervene er å vite at hunden kan øvelsene. Ok, alt er ikke alltid like bra, og det jeg vet ikke er bra er greit, men jeg har trent så mye før vi starter at jeg har god selvtillit på de fleste øvelsene før vi går inn i ringen. Jeg starter ikke med en hund som tror vil miste motivasjonen halvveis. Om ting går galt, så får jeg ta det når det kommer, men jeg TROR det skal gå bra og har god selvtillit før jeg går inn i ringen. Om jeg ikke tror øvelsene skal bli veldig bra, så fokuserer jeg på noe annet, som at bikkja skal ha det gøy i ringen. Fokuset og tankene mine før jeg går inn i ringen er helt avgjørende for at jeg ikke skal bli (for) nervøs.

 9. Intressant inlägg! Jag vill vara bra förberedd genom träning/överträning. Jag försöker gå in med en förväntan på att vi ska lyckas med det vi tränat för, men är samtidigt beredd på att snabbt ta till plan B om det inte skulle hålla. Att snabbt fatta beslut under press är svårt tycker jag, men jag försöker tänka igenom olika scenarion innan så jag kan vara snabb i tanken om det behövs.

  Mitt stora mål är alltid att hunden ska genomföra tävlingen med en bra känsla alltigenom. Har jag lyckats med det är jag aldrig riktigt missnöjd. Har vi dessutom lyckats prestera bra är det en stor och glädjande bonus.

  Och tvärtom, upplever jag att min hund tappar självförtroendet, tycker någon situation är jobbig eller mentalt inte håller ihop såsom jag tränat den för, kan jag aldrig känna 100% glädje även om vi får höga poäng och en fin placering.

  Dessutom försöker jag verkligen se varje tävling som ett led i vår utveckling. Är jag missnöjd beror det nästan alltid på att själv inte lyckas nå fram till min hund, att jag på något sätt klantat mig, eller inser att jag startat med en hund som inte är färdig för uppgiften.

  Jag gillar verkligen den här typen av blogginlägg där man får ta del av andras kloka tankar och erfarenheter! :-)

 10. borderen says:

  Mange gode tanker! Det med å ha en god følelse i ringen er et veldig godt poeng. Hvis man klarer å fokusere på de små detaljene man har jobbet med eller at man kjenner at hunden har riktig attityd, så får man en veldig god følelse og poeng blir ubetydelig.

  Man hva gjør man der og da hvis hunden er treg og ikke trives? Det synes jeg er vanskelig… Tidligere begynte jeg å grine og måtte trekke meg fra konkurransen. Jeg mistet motivasjon, ga hunden en dårlig følelse fordi jeg ikke klarte å være motiverende. Jeg tenkte at alle rundt meg sikkert trodde jeg trente negativt eller ikke hadde peiling, selv om det gikk bra på treninger. Jeg hadde rett og slett ikke kontroll på nervene og fokuserte på de rundt meg, ikke på meg og min hund.

  Idag prøver jeg å puste ut og tenke: “Ja, ja, så tar vi det med ro idag, men neste gang…!” Jeg tenker “tar det med ro” fremfor “umotivert”. Noen dager er man bare litt slapp og sånn er det med hundene også. Det er ikke verdens undergang. Man må rett og slett trekke inn snørra, tørke tårene og rope “hurra” når noe går bra. Om man ikke klarer det, så kan man trekker seg ved å løpe ut av ringen og kaste ball til hunden. Alt er bedre enn å tusle skuffet rundt i ringen. Etterpå får man reise hjem og øve i miljøer der hunden kjenner presset med likevel lykkes.

 11. Ja visst är det så! Att kunna behålla en go känsla när man känner att hunden inte är “med” eller känner sig obekväm är supersvårt. Jag tycker det är svårt även i träningen.

  Att klara att tänka bort vad (man tror att) andra tycker är också svårt. Jag brukar tänka att nästan alla – hur duktig han eller hon än är – har råkat ut för att hunden underpresterar eller blir låg både i träning och på tävling och har förståelse för att det kan hända alla. Att det sedan finns vissa som tror, tycker och har åsikter i största allmänhet kommer man aldrig ifrån, och kan heller inte påverka.

  Jag tycker jag får jobba med sådana här bitar jämt, både i vardag och i hundträning. Att försöka se humor i svårigheter och försöka skoja med sig själv brukar hjälpa mig att få och behålla en god känsla. Jag lyckas inte alltid men betydligt oftare nuförtiden än för bara några år sedan. :-)

 12. […] Ta kontroll over dine egne nerver samtidig som du må lære hunden til å jobbe selv om du skulle være litt rar. Dette har jeg skrevet litt om tidligere. Se her. […]

 13. […] Läs hela artikeln här […]

 14. Väldigt bra skrivet (igen).Tack för att du delar med dig!
  Har även länkat till din artikel från min blogg,hoppas det var ok!
  MvH//Från ett snöigt Karlstad!

 15. […] Knus konkurransenervene Skrota nervositeten […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>