Hundetrening handler sekundært om hund


jorgen

Jørgen Rørvik -Den ene halvdelen av Beast Mode Engaged. Han skriver her et utdrag av litt av tematikken fra foredrag gjort i clinic.

(Helt seriøst, det handler mest om noe annet)

 

Etter BeastMode Engaged clinicene har det haglet inn med forespørsel på om jeg ikke kan dele noe fra foredragene som ble holdt.

Jeg har brukt mye tid på å lage foredragene, så å gi dem bort strider litt med åndsverk og opphavsrett osv. Derfor velger jeg heller å lage et par artikler som tar opp tematikken fra foredragene og gir noen drypp og notater for dem som ønsket å få oversendt ”hele pakka”.
”-Gjør det noe å sende over hele presentasjonen?” tenker du kanskje.
Vel, kanskje ikke, men jeg ser at folk skriver endel på nett etter mine foredrag helt uten å si noe om hvor inspirasjonen eller tankene kommer fra. -Så for å unngå at ting jeg har holdt foredrag om postes på nett som ”noen andres tanker”, så deler jeg dem heller her. No hard feelings.

Warning: Hent deg en kaffe, legg vekk mobilen og sett av et kvarter.
Dette blir en del lesning, men jeg tror helt seriøst at det blir vært tiden.

”BeastMode Engaged”
- Et tankemodus der alt er mulig, der fremgangen er enorm og hundetreningen tar helt av.

Her følger et utdrag av noe av det jeg snakket om i det første foredraget. En times foredrag er vanskelig å gjøre kort i en tekst, men jeg har forsøkt.
Det er naturlignok mye som ikke kommer med her, men du får heller ta en tur på foredrag om du vil høre mer. 

Hva er egentlig hundetrening?
Premissene for denne artikkelen er at du kan hundetrening. –Jeg tenker ikke bruke 2 sekunder på å få deg til å få bedre belønninger, til å lære deg omvendtlokking, belønningsplassering eller andre treningstekniske greier. De bitene kan du. –Du er jo en hundetrener!
Det jeg derimot skal bruke tid på er å snakke med deg om hva hundetrening egentlig dreier seg om, og ikke minst; hvilke komponenter i hundetreningen som er viktigst?
–og kan vi påvirke disse selv?

Dersom jeg har noen nøkler til deg rundt hva som gjør hundetrening skikkelig bra, og på toppen av det har noen tips til hvordan du kan påvirke disse bitene selv slik at hundetreningen din blir bedre… Vil du høre på da? Jeg håper det.

Så ’here goes’:
I min hundetrening får jeg innmari ofte spørsmål jeg er dritlei av. Jeg tenkte liste dem opp for deg her, så du ser hva jeg alltid må forholde meg til av ”vanlige” spørsmål;

 • Trener du positivt?
 • Clickertrener du?
 • Sier du ”nei”?
 • Har du feilsignal?
 • Hender det at du korrigerer?
 • Shaper du?
 • Lokker du?
 • Hva med targets?
 • Hva med BAT?
 • Hva gjør du om hunden du trener er aggressiv?
 • Rykker du noen gang i båndet?
 • Trener du lenge?
 • Trener du masse?
 • Trener du korte økter?
 • Belønner du alltid bra?
 • Trener du med høyt stress?
 • Trener du selv om hunden er slapp?
 • Trener du alene?
 • Trener du uten hund?
 • Mentaltrener du deg selv?
 • Hva med fysisk trening for hunden?

 

Jeg er skikkelig pisselei av ”de” spørsmålene der. Og hvorfor det? Jo fordi de alle som en har som formål og sette meg i bås som hundetrener. ”Sier du nei?”…. –Om jeg svarer Ja eller Nei på det, så er jeg båset. Sier jeg at jeg clickertrener så er jeg en ”clickertrener”..
-Det er spørsmål som er så snevre at jeg får helt fnatt!

Poenget er at svaret på ALLE disse spørsmålene er JA og NEI på alle. Det kommer jo an på ikke sant? Det er jo helt opp til individet jeg trener, situasjonen det er i osv.
Alle som kjenner meg vet at jeg legger opp all min trening positivt, og jeg setter opp hunden for å lykkes. Men det betyr jo ikke at jeg ikke har korreksjon? –Jeg har nemlig aldri truffet noen som ikke korrigerer.

 

Spørsmål jeg ønsker å få og som jeg kommer til å touche innpå i denne artikkelen er:

 • Hva er egentlig hundetrening?
 • Hvilke komponenter er viktig?
 • Hvilke faktorer gjør treningen bedre?
 • Har relasjon noe å si?
 • Har målsetninger noe å si?
 • Burde man bygge hund?
 • Hva er sannsynlighetstenking?

 

For disse spørsmålene er mye mer interessante, og de åpner for at hundetrening er mye mer sammensatt en timing, belønningsplassering, metode eller motivasjon. Hundetrening handler helst sekundært om hund. Det handler primært om andre ting.
Hva er det som gjør at jeg etter et treningspass kan si ”dette var rå hundetrening?” -jo for at det skal være tilfelle er det en del kriterier som må møtes. Møtes de ikke er det ikke rå hundetrening i min verden.

Rå hundetrening trening må ha:

 • Tydelig fremgang
 • Den er gøy for alle som er med
 • Den bygger hundens selvtillit
 • Den burde styrke forholdet mellom hund og fører
 • Den gir en felles mestringsfølelse
 • Det er en balanse mellom korte økter og det å kjøre på til det sprekker
 • Det er intenst og heftig
 • Du som fører forstår hva som skjer og hvorfor
 • og viktigst: det gir resultater og derfor være målrettet.

 

Så for å i hele tatt late som man har tenkt å få til slik trening så må man mene det.
Man må begi seg inn i hundetreningen med hud og hår og pøse på med hele seg.
Do it with passion, or not at all! –Det verste jeg vet er halv-bra hundetrening.

passion

 (Jeg er sikker på at du også ikke liker halv-bra hundetrening.. alikevell vet jeg at du og har enormt mange treningserfaringer der folk møter opp uten plan og mening og så ”blir det som det blir”) –grøss.

 

Ofte i hundetrening så står vi fast.. og så står vi å repeterer opp feil helt til vi tenker ”jeg må på kurs”. Og det er jo greit nok. –jeg er fan av at folk drar på kurs og videreutvikler seg. Det jeg IKKE synes er greit er at nesten alle jeg kjenner som drar på kurs er flinkere til å trene hund en de gir seg selv credit for. Og med det så mener jeg at det ligger mye å hente i sannsynlighets-tenking.

 

Eksempel:
Jeg har et problem i treninga og kommer ikke videre. Ikke har jeg instruktør tilgjengelig heller. Hva gjør jeg da?
-Jo ofte så setter jeg bikja i bilen og tenker meg om. Jeg bruker ”sannsynlighets-tenking”! Det er enkelt og fungerer slik:
”Dersom jeg angriper problemet mitt slik.. Er det sannsynlig at det blir bedre da?’ Dersom svaret er ”ja” så prøver jeg.
Jeg har nemlig en kreativ verktøykasse og sunn fornuft. Hundetrening er ikke vanskelig og ofte så kan vi fikse ting sjøl. Det handler slett ikke om rakettforskning. Det er som oftest nok å tenke litt sjøl, vurdere litt, og så gi gass.
(Det hender folk gir folk gass uten å ha tenkt seg om, og det er da det blir trøbbel).
-Så litt is i magen, litt sunn fornuft, legg det opp positivt og så peiser vi på.

 

Mange instruktører og metoder vil at du skal synes hundetrening er skikkelig innviklede greier. Det er bare det at det egentlig ikke er det. –Det er ikke vanskelig.
Det kan være vrient å få til –ja vist!, men det er ikke fordi hundetrening er vanskelig. Det er fordi det er mange flere momenter å ha med seg en bare teknisk trening for å få alt til å fungere.
Det kan være vanskelig å ha ”hundetrening i kroppen”, men selve hundetreningen er ikke vanskelig. Ikke la noen overbevise deg om at det er det.
-Drit i avanserte fremmedord og masse metoder og teorier.

Hundetrening er ikke vanskelig.

Vi har i skrivende stund 4 hunder hjemme.

hundene

Amira, Full Gass, Alma og Kiter.
De er så forskjellige som du får det. –En er døv og verdensmester, en annen er godkjent redningshund og mentalt stabil som et godstog. Den tredje er nervøs og redd for alt, og den fjerde mister konsentrasjonen av en sommerfugl, eller om du slipper en fis.
-Så med referanse til de ”vanlige spørsmålene” jeg ofte får;
4 individer… Trener vi dem likt?
-Nei selvfølgelig ikke. Alle trenes gjennomgående positivt, men det er enorme variasjoner i treningen allikevel. Den ene liker en trøkk i siden og litt kjeft. Da får jeg mer attityde tilbake. En annen er det helt uaktuelt å si ”nei” til. De er 4 individer og heldigvis har jeg mange flere verktøy i min treningskasse en ”bare en metode”. Jeg har hundetrening som min metode.

Disse 4 hundene har bare to ting til felles. Og det er sant, selv om vi bytter en av dem ut med en fremmed en.

 1. De har bare oss
 2. De får med seg alle våre signaler

Dette har de til felles.
De får med seg mitt stress, min sinnsstemning, mine bevegelser, min stemmebruk og mine ansiktsuttrykk. Dette er saker jeg ikke får gjort noe med. –Det er sånn.
Hunden er det domestiserte dyret i verden som best kan forstå våre signaler. Det er bare fakta. –De er ikke som delfiner, rotter, eller andre dyr. De får med seg alle disse tingene enten vi vil eller ikke. Slik har det blitt igjennom +/- 80.000 år med utvikling. (tiden vi har hatt hund domestisert)
Og siden det er slik, er det jo smått utrolig at vi legger så lite vekt på disse tingene i vår hundetrening….
Det finnes tonnevis med forskning som backer det opp.. Altså: Sett et valpekull på 8 uker foran eneggede tvillinger som sitter på huk der den ene smiler så tennene synes, og den andre ser sint ut. Alle løper rett til den som smiler.

Poenget mitt er at enten du vil det eller ikke så påvirker disse tingene ALL din trening. –det er bare at du ikke gidder bruke tid på det. Du bruker heller tid på bedre belønningsplassering.. Det er litt rart ikkesant?
På toppen av det hele så er det sånn at for hunden ligger det latent å forstå dine signaler.. Men vi som trener hund har ofte ikke giddet å sette av en helg en gang for å lære oss skikkelig adferdsanalyse. -Hunden leser oss, og vi? Vi tenker at den får bare henge med…
Jeg tenker at de fleste jeg kjenner skylder hunden sin et adferdskurs.

Både du og jeg har hørt ”think, plan, do!” og kanskje til og med har noen lag til ”evaluate” som siste steg når det kommer til hundetrening.

Skal du trene hund må du altså gå igjennom en 4 trinns rakett før du er ferdig.

 1. Think! –Du skal tenke igjennom hva du vil trene på og hvorfor.
 2. Plan! –Du må finne ut hvordan du skal gjøre det, hva du skal belønne og kanskje hva som er plan B
 3. Do! –Du henter hunden og gjennomfører planen
 4. Evaluate! –Du setter hunden i bilen og går igjennom hvordan det gikk.

Kanskje gikk det skikkelig dritt. Og da er vi enige om at du kanskje har en dritthund. En hund som ikke virker!
Men vent litt… Treningen består av fire deler, og hunden er bare med på en av dem.
–Selve gjennomføringen. Den var ikke med på å tenke ut hva som skulle trenes på, ikke var den med på å planlegge hvordan treningen skulle foregå, og ikke er den med på evalueringen.. Den ble bare hentet fra bilen og hadde en enormt forventning om en pølsebit. –That’s it.
Treningen ble dritt. ”Møkkahund altså..”

Hunden er altså med på 1 av 4 konkrete aktiviteter som må til for å gjennomføre treningen. Dæsken det er tøft å være hund.
Det fine for oss er at 3 av 4 aktiviteter handler om oss! -3 av 4 aktiviteter i din hundetrening handler om DEG! –allikevel har du en dritthund…

guilty

Hundetreningens viktigste puzzlebrikker
-Hva er de viktigste faktorene i hundetreningen din?

(De 3 områdene du ikke kommer utenom…)

 1. Deg!
  Du er den røde tråden i all din hundetrening. Om du har 10 hunder de neste 30 årene er det én eneste ting som er helt gjennomgående.. Du kan variere metoder og du kan få forskjellige individer. –Men du er der.. –Alltid. DU er den røde tråden i hundetreninga di. Da er det fasan meg smart å bruke litt tid på deg da!
 1. Er du i balanse?
 2. Har du det bra?
 3. Er du motivert og trives du?

Disse tingene er jo helt essensielle om du skal trene hund bra! Vi har for lengst slått fast at hunden får med seg alle dine signaler i treningen, enten du vil det eller ikke.

 

Her er et tankeeksperiment jeg vil du skal bli med på:
”Dersom jeg har en skikkelig drittdag og så går jeg å trener hund… Treningen blir kanskje ok den, og så går jeg å legger meg når dagen er slutt.
Dagen etter står jeg opp og har en helt sinnsykt bra dag. ALT klaffer og jeg bobler av energi og motivasjon. ”
Er det sannsynlig at jeg har en bedre hundetrening den dagen?
-Dersom du tenkte ”ja”, så er det jammen rart vi ikke bruker mer tid på å ha bra dager selv! Vi trener jo hund hele tiden, og om vi er enige om at treningen blir bedre fra en dag til en annen bare på grunnlag av at vi har en bedre dag, (uten å ha lært noe mer om hundetrening) -så er det rart at vi bruker all tiden vår på å lære mer om teknisk hundetrening.

Vettu? Jeg vil sørge for å ha det oftere bra sjøl jeg, for det kommer til å gi meg bedre hundetrening!

 

 1. Lagspill og relasjon
  1. Du och jag alfred
  2. Full tillit
  3. Hunden må våge å prøve

Det er åpenbart mye å hente på å trene med en god kompis (hunden). I forhold til tillitt og rask fremgang får man mye gratis dersom man har brukt tid på å ha en hund som elsker deg.

Jeg har mange utedøgn med hundene mine. Sove sammen ute i naturen og virkelig være sammen har gitt meg enormt med ekstra tilknytning.
Full Gass hadde sin første villmarkstur med meg når hun var 8 uker gammel.

-Dette er jo før hunder begynner med relasjonsbygging, men sannsynlighetstenk.. Dersom valpen min erfarer masse ute sammen med meg, og erfarer at ”det går bra” hele tiden, bare den tør å prøve sjøl.. Er det sannsynlig at vi blir tettere? jeg tror det.

For Alma er jeg hele verden, og det har jeg igjen for i all vår trening.

gassiposen

3. Selve treningen

 1. Treningstekniske ferdigheter og metodikk
 2. Forståelse av adferd
 3. Planlegging og gjennomføring av trening

Denne delen kan du antagelig skikkelig godt. Du kan omvendt lokking, shaping, du har bra belønninger, du har en hund som er litt frekk og som tør. Du tenker over timing, belønningsplassering og du har verktøykassen full.
-Og det er jo helt konge! Bare ikke glem at dette en liten del av de komponentene som utgjør den totale hundetreningen..

almaiskogen

Så hundetreningen din starter og slutter med deg som fører..
Den handler primært om deg.

Det betyr at det blir utrolig viktig hvordan du har det.

Så dersom jeg har rett, er hundetrening mye mer en bare hund.
Det handler sekundært om den tekniske treningen, og primært om andre ting som påvirker all din trening enten du vil eller ikke..

Ting som:

 • Å bare være hund
 • Relasjonsbyggingen
 • Din egen trivsel
 • Motivasjon (både hos deg og hund)
 • Think-plan-do-evaluate.
  -Og til slutt: Treningsteknikk og metode.

Da er det jo et tankekors at nesten alle hundetreningskurs handler om treningsteknikk og metode..

Så hvordan kan du på egenhånd sørge for å ha flere gode dager?
Hvordan kan du motivere deg selv, og holde deg motivert over tid?
-Det er temaet for foredrag nr.2 som kommer som artikkel i neste uke..

motivated

Tusen takk for at du leste igjennom!

Jeg håper du fikk litt å tygge på, og ikke minst håper jeg at du kjente at det engasjerte. Kanskje er du ikke enig? –Det er i så fall topp! Jeg ønsker mer fokus på alle de områder som helt konkret påvirker hundetreningen vår som ikke handler om den tekniske treningen.
Skulle du ha lyst å ta med deg noen av disse tingene i de kursene du holder som instruktør, så er jo det topp! –Enda bedre er det om du sier hvor du fikk motivasjonen til det fra.

Kommenter gjerne! –og om du synes det var bra nok til å deles, så blir jeg veldig glad om du gidder dele det.

Hundehilsen fra Jørgen Rørvik

 

Comments & Responses

3 Responses so far.

 1. Berte Emilie says:

  Dette budskapet, inkludert “du och jag”-uttrykket har retrieverjaktinnstruktør Roar Børresen snakket om på kurs siden tidlig på 90-tallet. Kult å se at det er like aktuelt i dag!

  Interessant lesning som jeg håper mange ser seg enig i :-)

 2. Bjørnar says:

  Mange goder tanker og refleksjoner om hundetrening vil jeg si.
  Spesielt den delen om å tilpasse seg individet.
  Mange hundetrenere er livredde for å bytte tilnærming for å få igang en atferd, og ser seg blind på metodevalg fremfor fremgang.
  Jeg personlig liker å observere hund og hva som faktisk skjer, og bytter heller tilnærming rimelig raskt en å stå i stampe.
  Jeg tilrettelegger heller miljø og ser ann hvilken tidligere læring som eventuelt jobber imot meg for å få det jeg vil.
  En god hundetrener etter min mening, er en person som kan tilpasse seg individet og har flere strenger å spille på. Ikke en person som forkynner metode fremfor fremgang
  ( innenfor gitte etiske rammer selvfølgelig )

 3. […] inspirerende og bra helg, som proppa meg full av tanker om videre trening (anbefaler alle å lese denne bloggen, som er en kort oppsummering av det ene foredraget Jørgen holdt for oss). Det var fellestrening […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: